IKIGAI

Hoog tijd om weer eens wat aandacht aan de Blue Zones te besteden. In mijn eerste Happy’s Zone “Nederland als nieuwe Blauwe Zone” besprak ik dat er negen gemeenschappelijke levensstijl kenmerken in de Blauwe Zones zijn. Vandaag bespreek ik “Ikigai” als belangrijke factor.

Eén van de belangrijkste “geheimen” voor een lang, tevreden, betekenisvol en gezond leven is namelijk het hebben van een doel, een reden van bestaan, iets waarvoor je je bed uit wil komen. Op het Blauwe Zone eiland Okinawa, Japan noemen ze dat het hebben van “Ikigai”. In de Franse filosofie ook wel aangeduid als “raison d’être”.

Volgens de Japanners heeft iedereen een Ikigai. Alleen is lang niet iedereen zich er van bewust. Ikigai is verborgen in ons binnenste, om het te vinden is verkenning en bewustwording nodig.

Ikigai heeft raakvlakken met “missie”, “passie”, “roeping”, je “beroep”. In een model is het het overlap van vier cirkels:

  1. Waar je van houdt
  2. Waar je goed in bent
  3. Wat de wereld nodig heeft
  4. Waar je voor betaald wordt/kan worden

Iets wat betekenis geeft aan je leven zou je het best je hele leven blijven doen. Als je Ikigai in je beroep kan “botvieren” ben je een gelukkig mens en hoef je niet op de traditionele manier met pensioen te gaan zoals wij dat in het Westen veelal doen. Natuurlijk moet je gezondheid het toelaten dat je tot op hoge leeftijd doorwerkt. Maar wat de Blauwe Zones ons kunnen leren is dat, als je tot hoge leeftijd je passie kan bedrijven, je ook je gezondheid beter kan behouden.

Elk mens zou waar ook ter wereld zijn Ikigai kunnen vinden. Het is wel afhankelijk van helpende factoren en belemmerende factoren. Veel helpende factoren zijn er in de Blauwe Zones (zie de negen gezamenlijke kenmerken in mijn eerste blog).

Helaas zijn er in de wereld nogal wat belemmerende factoren. Honger, oorlog, onveiligheid, armoede, frustratie, angst. Angst vanwege een pandemie, angst vanwege een onzichtbare “vijand”, een virus.

In een rijk en welvarend land als Nederland zouden er toch meer helpende dan belemmerende factoren moeten zijn, zou je zo denken. Hier zouden toch veel mensen hun Ikigai moeten kunnen vinden.

Voor het vinden en behouden van je Ikigai is rust nodig, focus en “flow”.

De rust om de belemmerende factoren van je af te zetten. Zoals ik al in de Happy’s Zone over slapen besprak worden wij in de moderne maatschappij met teveel prikkels overladen. De vaart waarmee de 24 uurs-economie, de vaart die internet, (sociale) media, op ons afkomt is belemmerend voor onze rust.

De focus om in het hier en nu te zijn, opgaan in de ervaring zonder aan iets anders te denken of afgeleid te worden. “Mindful” bezig zijn. In de Blauwe Zones doet men aan meditatie. Dat zouden we in Nederland ook veel meer moeten/kunnen doen.

In de flow zijn wij als we helemaal opgaan in een taak of toestand. In de flow ben je als je geconcentreerd bent op een specifieke taak of bezigheid en je door niets of niemand laat afleiden. Je bent dan zo betrokken dat je alles om je heen kan vergeten. Er heerst dan orde in je bewustzijn. Een gevoel en ervaring zó fijn dat je dat gevoel vaker wil hebben. Waarschijnlijk spelen bij dat prettige gevoel neurotransmitters (chemische stofjes die zenuwprikkels helpen overbrengen) zoals endorfines (“lichaamseigen morfine”) een rol.

In de flow kom je ook als je forse lichamelijke activiteit levert. Als ik vroeger in de flow wilde komen ging ik naar de discotheek en danste de hele nacht. In die grijze oudheid noemde je dat “swingen”. Sinds de “corona-tijd” is deze manier om in de flow te raken echter geen optie meer.

Hardlopen kan je ook snel in de flow brengen. De enige restrictie die het bezitten van kunstknieën oplevert is helaas hardlopen. Fietsen kan echter wel en spinnen (hoogfrequent “fietsen”) is voor kunstknieën superieur. Met een goede opbouw, goede muziek en op de juiste momenten géén afleiding kan ik soms in een geweldige flow komen.

Er zijn momenteel in deze “coronacrisis” veel beroepen die teveel te maken hebben met belemmerende factoren om in de flow te komen/blijven. Creatieve beroepen als in de theaterwereld, muziek, cultuur. Prachtige beroepen zoals daar zijn in de horeca, in de zorg, onderwijs, sportclubs.

Het baart me veel zorgen wat dat met mensen doet. Het baart me zorgen dat de huidige “coronamaatregelen” zo’n negatieve invloed op onze “flow” heeft.

Flow wordt ook weleens aangeduid als “stromen”. Stromen, als bij stromend water. Stromen als bij TouchedByWater.

Wat heerlijk dat “TouchedByWater” zijn Ikigai lijkt te hebben gevonden.

 

 

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *